Talk about it

20100528

Save a$: Αναγνώστης Comic Εν Καιρώ Δ.Ν.Τ.


Όταν τα οικονομικά μας αρχίζουν να σφίγγουν και η οικονομία δεν είναι πλέον μέτρο πρόβλεψης αλλά καθημερινή ανάγκη πρώτα την πληρώνουν τα χόμπι μας, αυτές οι "έξτρα" απολαύσεις. Δεν είναι όμως κρίμα μια περίοδο που χρειαζόμαστε αυτές τις απολαύσεις για να μας δίνουν δύναμη να τις κόβουμε? Είναι θα μου πείτε, αλλά εδώ δεν βγαίνει το νοίκι, με αυτά θα ασχολούμαστε? Αν τελικά δεν επιβαρύνει το νοίκι ναι, γιατί όχι?

Όπως έχει καταλάβει οποιοσδήποτε έχει διαβάσει μια-δυο αναρτήσεις μου, το (βασικό) χόμπι μου είναι τα comics, οπότε γι'αυτό το χόμπι μπορώ να μιλήσω. Αν βέβαια είστε στην κατηγορία των ακριβών χόμπι που κάθε ενασχόληση θέλει και ημερομίσθιο, ε, ίσως να είναι καιρός να βρείτε εναλλακτικές...
Τι κάνω λοιπόν για να μην ξεχάσω τα comic?



Προεργασία - Budget και Λίστες
Κατ'αρχήν ορίζω έναν μηνιαίο προϋπολογισμό. 0 (ναι, 0)-10-25-50 ευρώ, ό,τι περισσεύει στον καθένα. Χάριν παραδείγματος ας πούμε ότι θα ξοδεύω 25 ευρώ τον μήνα.

Στη συνέχεια κάνω δύο λίστες (Moleskine power!). Μία με τους τίτλους που θα ήθελα να διαβάσω και άλλη μία με τους τίτλους που θα ήθελα να έχω και στη βιβλιοθήκη μου. Γιατί δύο λίστες? Πολλές φορές έχω πάρει ένα κόμικ καθαρά από περιέργεια και μου έχει βγει μεγάλη πατάτα - δεν είμαστε σε περίοδο να ξοδεύουμε για πατάτες. Από την άλλη, υπάρχουν τίτλοι που είναι εξαιρετικές δουλειές και μπορούν να διαβαστούν ξανά και ξανά. Αυτοί είναι και οι τίτλοι που αξίζουν τα χρήματα που μετά βίας εξοικονομήσαμε. Προφανώς αν ο προϋπολογισμός μου ήταν στο 0 θα έκανα αναγκαστικά μόνο την πρώτη λίστα.

Τα comics που έχω καταγράψει μπορεί να ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
Ελληνόφωνα καινούργια/παλιά και ξενόγλωσσα καινούργια/παλιά.

Πάμε τώρα να ικανοποιήσουμε τις δύο λίστες μας.

Λίστα: Τίτλοι Που Θέλω Να Διαβάσω.
Αν αυτά που θέλετε να διαβάσετε είναι ελληνόφωνα και μπορείτε να περάσετε από το Μοναστηράκι, τότε τα πράγματα είναι πολύ απλά. Μια βόλτα από την ανοιχτή βιβλιοθήκη της Λέσχης Φίλων Κόμικς και πάνω από 10.000 κόμικ είναι στη διάθεσή σας για να διαβάσετε σε έναν χώρο καθαρά για comic-fans. Free, τελείως. Μπαίνεις, διαλέγεις, αράζεις, διαβάζεις.

Για τους ξενόγλωσσους τίτλους τα πράγματα είναι πιο ζόρικα, υπάρχουν όμως λύσεις. Η βασική είναι να υπάρξει μια συνεννόηση με άλλους ομοιοπαθείς και να αρχίσει αντιδανεισμός (αυτή είναι η λέξη άραγε?) τευχών. Θέλεις να διαβάσεις το Painkiller Jane που έχει ο Κώστας και αυτός θέλει το Largo Winch που έχεις εσύ? Ανταλλαγή. Όταν τελειώσουν και οι δύο επιστρέφουν τα τεύχη στους αρχικούς ιδιοκτήτες. Αν ο ένας "εξαφανιστεί", ε δε χάλασε ο κόσμος, σου έμεινε το δικό του τεύχος. Βασική προϋπόθεση, μην δανείζετε (και μην ζητάτε) διαμάντια συλλογής. Εναλλακτικά, υπάρχουν και τα downloads scanαρισμένων τευχών. Κατακριτέα μέθοδος, αλλά αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος θα κάνω ότι κοιτάω αλλού. :p

Μέχρι τώρα δεν έχει χρειαστεί να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ!

Λίστα: Τίτλοι Που Θέλω Να Έχω Στη Βιβλιοθήκη Μου.
Εδώ ξεκινάμε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη. Το πόσο βαθιά θα το βάλουμε όμως εξαρτάται από τις επιλογές μας. Για καινούργια ελληνικά τεύχη είναι προτιμότερο να τα παίρνουμε από εκδηλώσεις όπου παρουσιάζονται (μιας και έχουν συνήθως καλύτερη τιμή) ή να προτιμάμε καταστήματα που βάζουν μία έκπτωση. Τα περισσότερα κομιξάδικα κάνουν έκπτωση -10% στους ελληνικούς τίτλους, γιατί να μην επωφεληθείτε από αυτό? Επιπλέον, όσες εκδοτικές έχουν και καταστήματα (Jemma, ComicWorld) κάνουν συνήθως ειδικές τιμές στις κυκλοφορίες τους.
Για ξενόγλωσσες νέες κυκλοφορίες αποφύγετε να τα πάρετε από Ελλάδα. Πραγματικά, ακόμα και όταν βρίσκω 25% έκπτωση συμφέρει να κάνω παραγγελία από το amazon.

Για παλαιότερες ελληνικές κυκλοφορίες προτιμήστε τα μεταχειρισμένα. Με μια βόλτα από το παζάρι του Μοναστηρακίου, από τις προσφορές μέσα στο greekcomics ή και από τη Λέσχη Φίλων Κόμικς μπορείτε να βρείτε διαμαντάκια σε εξαιρετικές τιμές. Προσωπικά πλέον έχω σταματήσει να αγοράζω το ΚΟΜΙΞ σε τιμή περιπτέρου - προτιμώ να το αγοράζω από δεύτερο χέρι μαζικά (ανά 6μηνο) μισοτιμής.
Για ξενόγλωσσα σκαλίστε τις προσφορές του amazon (ναι, έβαλα και δεξιά στο zoofo μπάρα με προσφορές comic της amazon - γιατί όχι?) και μην ξεχνάτε το ebay! Από το τελευταίο μπορείτε να προμηθευτείτε εξαιρετικά κομμάτια σε τιμές πραγματικά αστείες.

Ποιο είναι το "κόλλημά" σας και πώς τα καταφέρνετε αυτή την περίοδο? Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας στα σχόλια :)

Διαβάστε περισσότερα για Comics στο zoofo!